torstai 29. maaliskuuta 2012

Maa- ja biokaasun tankkausasemat

Bi-fuel-auto voi käyttää polttoaineena bensiiniä, maakaasua tai biokaasua.

Näistä maakaasu tulee putkia pitkin Venäjältä. Vuonna 2007 kysyin Gasumilta, miksi asemia ei ole useampia ja sain Gasumilta vastuksen: "Maakaasutankkausasemien rakentaminen ja koko rakentamisprosessi on vielä uusi asia meille suomalaisille. Kaikki vaadittavat lupakäsittelyt kestävät kauan, nämä kun eivät vielä hoidu rutiinilla. Maakaasutankkausasemien rakentamista varten ei tarvita ympäristölupaa. Asemien rakentamista, varsinkin pääkaupunkiseudulla, hidastaa soveltuvien tonttien rajallisuus. Maakaasu tulee tankkausasemille maanalaisia putkia pitkin, jonka takia tankkausaseman tontin lähettyvillä pitäisi kulkea maakaasuputki. Tankkausaseman tontille tulee myös liikennejärjestelyjen toimia moitteettomasti."

Ilokseni olen huomannut, että ympäristöystävällinen biokaasu saa paljon palstatilaa lehdissä. Mm. "Sijoittajalta 90 miljoonaa biokaasulle, Taaleritehdas rakentaa laitokset".
Aiemmin esim. St1 on tehnyt valtavan määrän investointeja ja tuotteistamista tuuli-, etanoli- ja biokaasutuotantoon.

Nykyiset tankkausasemat kartalla (sekä maakaasu- että biokaasuasemat)
View Kaasuautojen tankkausasemat Suomessa (CNG Stations) in a larger map
keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kannattavuuslaskelma muutostyölle bi-fuel-autoksi


Lähtötilanne: Citroen C5 vm 2006 / ajettu 160 tkm, jonka bensiinimoottorille ajatus tehdä muutostyö

Laskuri versio 1.0Bensiinin kulutus 7,6 l/100km
Dieselin kulutus 6,1 l/100km
Maakaasun kulutus 4,6 kg/100km
Etanolin kulutus 9,9 l/100kmAjokilometrit 25000 km/vuosi
Kuinka iso osa autoilusta maakaasulla (loput bensiinillä) 60 %
Kuinka iso osa autoilusta etanolilla (loput bensiinillä) 60 %Bensiinin hinta 1,70 €/l
Dieselin hinta 1,57 €/l
Maakaasun hinta 1,32 €/kg
Etanolin hinta 1,00 €/lKäyttövoimavero diesel 560
Käyttövoimavero bi-fuel (alkaen 2013) 250Polttoaineen vuosikustannus bensiini 3230 €/vuosi
Polttoaineen ja käyttövoimaveron vuosikustannus diesel 2954 €/vuosi
Polttoaineen vuosikustannus bi-fuel (tietty % maakaasulla) ja käyttövoimavero 2013 2453 €/vuosi
Polttoaineen vuosikustannus etanoli 2774 €/vuosiErotus vuosikustannus bensiini miinus vuosikustannus bi-fuel 777Kertainvestoinnin / muutostyön suuruus, Bensiiniauto bi-fuel-käyttöiseksi

Bi-fuel-muutostyön takaisinmaksuaika vuosia 2300
Korkotuotto bi-fuel muutosinvestoinnille vuodessa 2,96 vuotta

33,8 %Olettamat

Etanolikäytössä kulutus on 30% suurempi kuin bensiinin kulutus

Ympäristövaikutuksia ei ole huomioitu

Huolto- ja ylläpitokuluja on kaikilla polttoaineilla. Niitä ei ole huomioitu.


Laskelmaa voi tarkastella tarkemmin tästä linkistä.


Miksi ei muutostyöllä autoa etanolikäyttöiseksi?

Muutama ihminen on minulta kysynyt, miksi en vaihda Citroen C5 käyttämään polttoaineena bensan lisäksi (tai seassa) etanolia. Muutama perustelu asialle:
 • Etanolia liikennepolttoaineena ja varsinkaan vanhan auton muutostyötä etanolokäyttöiseksi en ole aiemmin miettinyt. Kaasuautoilua olen seurannut lähes 10 vuotta.
 • Etanoloautoksi muutostöitä tekeviä firmoja ei Suomessa oikeasti taida olla niin että takuu  toteutuisi ja huollot toimisivat. Yksittäiseen "nyrkkipajaan" en luota tämän tyyppisissa asioissa.
 • Etanoli syövyttää moottorin osia vuosien saatossa. Etsin ratkaisua joka kestäisi vielä esim. kuusi vuotta (autoni on vm. 2006). Autoni tulee arkikäytössäni toimia luotettavasti.
Etanolin käyttökustanuksia arvioitiin Tekniikan Maailmassa 17/2011, kts. blogitekstini Bi-fuel autoilusta löytyi niukasti tietoa Tekniikan Maailmassa.

Muutostyö etanolikäytöiseksi voisi olla järkevä kokeiluna johonkin yli 10 vuotta vanhaan autoon, jonka toimivuus ei ole käyttäjälleen kriittinen.

Jos olisin ostamassa uutta autoa, etanolia käyttävä FlexFuel-malli olisi varmasti harkinnan arvoinen.

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Hirvikevennys

Tässä viime kesältä kännykkävideo hirvi vs. hirviaita. Kuvauspaikka joissain Virrat-Keuruu suunnalla.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Lähtökohdat minun autoni muuttamiseksi kaasuautoksi

Olen tutkaillut mahdollisuutta käyttää kaasua (lähinnä maakaasua) liikennepolttoaineena jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Nyt ajattelin, että on sopivainen hetki asiassa edetä, koska
 • Huomasin, että muutostöitä tekeviä yrityksiä on useita (niistä ja asennushinnoista lisää myöhemmin)
 • Maakaasun tankkausasemia on Suomeen tullut kovin hitaasti, mutta nyt verkosto alkaa olemaan eteläisessä Suomessa kohtalainen. Lisäksi kotimainen biokaasun tuotanto on kovasti saanut mediassa huomiota.
 • Valtion taholta verotusta on linjattu tuleville vuosille  (tulevat veronkorotukset ilmeisen maltillisia). Sekä bensiinin ja varsinkin dieselin käyttökustannukset ovat nousseet viime vuosina paljon ja kaasun pärjää kustannusvertailussa nyt ja toivottavasti tulevinakin vuosina.
 • Syksystä 2011 asti minulla on ollut mielestäni "sopiva" auto muutettavaksi kaasukäyttöiseksi, vuosimallin 2006 Citroen C5
No millainena auto on "sopiva" muutettavaksi kaasukäyttöiseksi? Teknisesti Ilmeisesti mikä tahansa bensakäyttöinen "perinteinen" ruiskumoottori (eikä suoraruiskutus eli "direct injection). Tekniikkaa paremmin tuntevat voivat vaikka kommentoida tarkemmin!

Itse ajattelin, että minun Citroen C5 on "sopiva", koska:
 • Vuosimalli 2006 / ajettu 160 000 km:  ajokilometrejä pitäisi kaiken järjen mukaan olla vielä jälkellä toiset kuusi vuotta ja toiset 160 000 km ja siinä ajassa muutostyö on maksanut itsensä jo moneen kertaan.
 • Tavatatilaan mahtuu n. 1000 mm pitkä ja halkaisijaltaan 420 mm lieriön muotoinen kaasusäiliö samansuuntaisesti kuin takapenkki.  Tavaratilan leveys on reilu metri, pituus n. 80 cm ja korkeus  hattuhyllyn alla n 45cm). Viistoperäisen C5 ("Berline"-malli) tavaratilaan jää reilusti tilaa tavaroillekin vielä kaasusäiliön asentamisen jälkeen.
 • Citroenin 2.0 litrainen bensiinimoottori on perusluotettava. Muutenkin Citroen reilun puolen vuoden käytön jälkeen on vaikuttanut mukavalta ajaa ja kaiken puolin kelvolliselta käyttöautolta. Todettava toki on, että puoli vuotta sitten hankintahinta oli vain reilu 20% auton hinnasta uutena, eli hirveästi pääomaa autossa ei ole kiinni eli bi-fuel-käyttöiseksi muutettaessa on ole "pilaamassa" mitään arvoautoa.
 • Ehkä pieni miinus Citroenille siitä, että ko. merkin maahantuoja ei tällä hetkellä tuo maahan kaasuautoja. Esim. Opel (nyt mallistossa ainakin Opel Combo Van CNG) tai Volkswagen  olisivat tässä suhteessa parempia merkkejä varmasti myös käytetyn auton muutostyölle.

Linkkejä kaasuautoja käsitteleviin nettiartikkeleihinBiokaasu tuo uuden vaihtoehdon autoilijoille, Tekniikka&Talous 03/2012

Tutkimus heittää biokaasupallon päättäjille, W-FUEL-projektin sivusto MTT:n tutkimuksesta 03/2012

Lantaa tankkiin ja menoksi, Kymen sanomat 03/2012

Maa- ja biokaasulla tankkaat autosi puoleen hintaan, Turun Sanomat 02/2012

Kaasu on nyt Suomessa ehdottomasti edullisinta, Iltasanomat 01/2012

Bensa, diesel, etanoli, kaasu, hybridi vai sähkö, Iltasanomat 01/2012

Bensa-autosta saa myös kaasuauton, Yle Pohjois-Karjala 01/2012.

Kaasuauto liikkuvalla poliisille, Keskisuomalainen 11/2011

Kaasuauto on vaihtoehto Talouselämä 05/2010

Linkkejä kaasun käyttöä käsitteleviin sivustoihin

Tässä muutamia linkkejä verkon artikkeleihin taustoittamaan bi-fuel-henkilöautoilua.

Biokaasuauto.fi- sivusto on syntynyt Erkki Raution mielenkiinnosta kaasuautoilua kohtaan. Sivusto painottaa nimensä mukaisesti biokaasun etuja autoilussa. Sivustolla PALJON tietoa, kannattaa esim. tutustua sanastoon, autoilijoiden kokemuksiin  sekä kannattavuuslaskelmaan.

Kaasua tankkiin-blogi kolme autoilijaa keskustelee kaasuautoilun kokemuksista sekä kertoo eurooppalaisesta GasHighWay-hankkeesta. Artikkeleita sivustolla on julkaistu kuukausittain. Tammikuun 2012 artikkelissa todetaan "Kaasu on entistäkin kilpailukykyisempää"!

Liikennebiokaasu.fi  on Pohjois-Karjalan liikennebiokaasuverkoston hankkeeseen liittyvä sivusto.

Puhtaampiliikenne.fi -sivusto on maakaasua myyvän Gasum Oy:n perustama uutiskirjesivusto. Gasumin omistajat taas ovat Fortum Heat and Gas Oy, venäläinen Gazprom, Suomen valtion ja saksalainen E.ON Ruhrgas.Bi-fuel autoilusta löytyi niukasti tietoa Tekniikan Maailmassa


Tekniikan Maailma-tunnuksellani löysin heidän artikkelitietokannastaan hakusanalla "bi-fuel" vain kaksi artikkelia vuodelta 2005 ja yhden vuodelta 2007. Halusanalla "maakaasu" löytyy vain Passatista artikkeli vuodelta 2007 ja sanalla "CNG" vain artikkeli Open Zafirasta vuosilta 2006 ja 2009 sekä Opel Combosta vuodelta 2006.

Ensimmäinen löytämäni vertailu Tekniikan Maailman arkistosta oli henkilöpakettiautoista numerossa 22/2006. Siinä Opel Combo maakaasuauto oli vertailussa kolmen bensalla kulkevan auton kanssa. Skoda Roomsterin voittaessa vertailun Opelin neljä vuotta vanha automalli jäi vertailussa jumbosijalle.

Tekniikan Maailmassa17/2011 on vertailtu Volkswagen Passatia diesel-, bensa-, etanoli- ja maakaasukäyttöisenä. Verailussa huomioituun käyttö-, huolto- ja vakuutuskulut (ei hankintahintaa tai jälleenmyyntiarvoa).
 • Malli,  käyttökustannukset 2 vuotta / 3 vuotta
 • 1.4 TSI MultiFuel 119 kW (etanoli E85):  11018e / 12864e
 • 1.4 TSI EcoFuel 110 kW (maakaasu): 8010e / 9827
 • 1.8 TSI 118 kW (bensiini): 11660e / 13977e
 • 2.0 TDI 103 kW (diesel), 10444e/ 13322e

Tulosten mukaan siis maakaasu on n. 1000e edullisempi käyttökuluiltaan vuodessa kuin vertailun muut vaihtoehdot. Maakaasumallin eli EcoFuelin hankintahinta on taas 1000-3000e kalliimpi kuin muuta vaihtoehdot.

Tekniikan Maailman vertailun (numero 17/2011) ja tämän kirjoitushetken 03/2012 välillä bensiinin ja diesilin hinnat ovat nousseet 7-9 %. Lisäksi maakaasukäyttöisille autoille on varmistunut n. 250e/vuosi käyttövoimavero alkaen 1.1.2013 ja pieniä muutoksia muutenkin päätetty käyttövoimaveroihin. Maakaasu-polttoaineen hinta on pysynyt lähes samana ja sikäli maakaasun kilpailutilanne parantunut suhteessa dieseliin ja bensiiniin.

Niille kenellä tunnukset Tekniikan Maailman arkistoon, tässä linkki artikkeliin.

Kaikkiaan siis melko vähäisiltä vaikuttavat Tekniikan Maailman kirjoitukset kaasuautoilusta viime vuosilta. Vai onko blogin lukijoilla tiedossa muita artikkeleita kaasuautoiluun liittyen?


Blogin tarkoitus kertoa kaasuauton matkasta

Tämän blogin perustaja on tavallinen autoilija, joka ryhtyy kirjoittamaan blogia siirtymisestä käyttämään kaasua (maakaasua / biokaasua) tavallisen henkilöautonsa polttoaineena.
Tarkoitus on blogissa kirjoittaa kansantajuisesti taustoista, liittyvästä säädöksistä, verotuksesta, teknisestä muutoksesta, hinnoista ja käyttökokemuksista.
Blogin kohde on vuoden 2006 Citroen C5 henkilöauto, joka on tällä hetkellä (03/2012) tavallinen bensiinikäyttöinen 2.0 litran henkilöauto.